روان شناسی, نکات آموزشی, وبلاگ

کودک مسئول

کودک مسئول

چگونه کودک خود را مسئول بار بیاوریم 

اولین گامی که می توانید انجام دهید که کودک مسئول داشته باشید، میتوانید این مسئولیت را به عنوان یک لذت برای فرزندانتان تعریف کنید. همه ی بچه ها خود را کودک مسئول می دانند و آن ها فکر میکنند از پس هر کاری بر می‌آیند، کودکان برای داشتن اعتماد به نفس به آدماهای دورورشان احتیاج دارند. آن ها نمی خواهند نازنازی بار بیایند. کودکان هم احتیاج دارند حس کنند برای دنیا ارزشمند هستند و کارهای مثبتی برای دنیا می توانند انجام دهند. پس نیازی نیست برای داشتن کودک مسئول کار خاصی انجام دهید، فقط باید او را توجیه کنید که این قدرت را دارد هر کاری را انجام دهد و در اخرهرچقدر کودکانتان را تشویق کنید مسولسیت پذیرترمی شوند.

در این جا 10 روش را به شما معرفی میکنیم برای افزایش مسئولیت پذیری کودکانتان. این تغییرها آرام  رخ می دهد، اما واقعاً مهم ترین تغییرات در زندگی کودکتان است.

1. کودک مسئول باید یاد بگیرد خودش وسایلش را جمع کند

ابتدا با مهربانی به او کمک کنید تا وسایلش را جمع کند، در اواخر یاد میگیرد خودش به تنهایی کارهایش را انجام دهد، اگر با روی خوش به کودکانتان کمک کنید زودتر از آنچه که فکر می کنید مسئولیت شان را یاد میگیرند. زمانی که کود ک شما شیر را روی زمین میریزند بهش بگویید:” موردی ندارد، تمیزش میکنیم”  هم خودتان یک دستمال بردارید وهم به کودکتان بدهید

کودک پیش دبستانیتان وقتی کفش هایش را سر راه میگذارد ازش بخواهیم کفش هایش را در سرجایش قراردهد، بعد به او یاد آوری کنیم ” وسایلمان را همیشه سر جایش قرار می دهیم” این کارا تا زمانی که بچه ها بزرگ بشوند به شکل های مختلف باید انجام داد. اگر با لحن درست و خوش به فرزندتان یادآوری و کمک کنید او ناراحت نمی شود و هنگامی که با لحن خوب به آن ها می گوید:” موردی نداره، تمیزش میکنیم” ” موردی نداره کمکت میکنم” هم کودک مسئول تر و هم زندگی راحت تری دارند.

  1. به کودک مسئول فرصت کمک کردن به دیگران را بدهید

همیشه بچه ها به روش های گوناگون به ما کمک می کنند. این راه ها را پیدا کنید و درباره ی این موضوع ها نظربدهید مثل: زمانی که کودکتان در حال خواندن است، با خواهر کوچک اش با محبت است و… به این کار ها توجه کنید.

با بزرگتر شدن کودک، کمک هایش بیرون و داخل خانه باید بیشتر شود.

فرزندان احتیاج دارند دو نوع مسئولیت را یاد بگیرند:

-مراقبت کردن از خودشان

-به رفاه خانواده کمک کردن

تحقیقات نشان می دهد کودکانی که در داخل خانه کمک می کنند نسبت به کودکانی که فقط مراقب خودشان هستند مسئولیت پذیرتراند.

3.یادتان باشد بچه ها اصولا نمیخواهند کارهای خانه را انجام بدهند

اگرمی خواهید کودک مسئول داشته باشید و کارهای خانه را از روی دوست داشتن انجام بدهند، آنها را مجبور به این کار نکنید تنها همه ی کارها را انجام بدهند، به غیر از این که خودش در برابر این کارها مقاومت نکند یا کارهای هرروزش باشد. هدف ما این است که فرزندمان را طوری بار بیاوریم که کودک مسئول تری باشد، نه این که کارهای خانه را انجام دهد. جوری رفتار کنید که در انجام دادن این کار لذت ببرد و هر وقت احتیاج بود به او کمک کنید.

کودک مسئول

4. برای کودک مسئول اجازه بدهید خودش کارهایش را انجام دهد

درست است این کار همیشه برایتان سخت است اما بالاخره کودک باید یاد بگیرد کارهایش را خودش انجام دهد. کودکان نوپا خیلی دوست دارند آشنا بشوند با محیط اطراف، اگر با به آن ها کمک کنیم کم کم  در دنیای مسئولیت پذیر قدم می گذارند.  به این توجه کنید که اگر کودکانتان را تشویق کنید دراین کار آنها هم دوست دارند بیشتر به شما کمک کنند و درنهایت کودک مسئول تری می شوند.

5.به آن ها دستورندهید، بخواهید خودش فکر کند

مانند:” اگر کودک سرصبح خوابش می آید” سرش داد نزنید ” دندان هایت را زود مسواک بزن” به جاش بگوید که” باید چیکار کنی تا بری مدرسه ” باید کاری کنید که کودکتان تمرکزش روی مسئولیت پذیری باشد، هر روز باید این کار را تکرار کنید تا یاد بگیرد خودش کارهایش را انجام دهد. و این روند را فالو یا به اصطلاح دنبال کنید.

6.برنامه روزانه به او بدید

برنامه ریزی کردن برای شخصیت کودکان بسیار مهم است. اول زمان های خواب و آماده شدن در صبح را به او بگویید وبعد میتوان روش صحیح درس خواندن و نظافت را به آن ها یاد بدهید. درآخرتوانایی های اولیه زندگی را از کارهای خانه مثل درست کردن غذا و شستن لباس ها یاد میگیرند.

7.یاد بدهید برای ارتباط با دیگران کودک مسئول تری باشند

وقتی کودکتان برادر یا خواهر خود را اذیت می کند، مجبورش نکنید از او عذرخواهی کند، چون عذرخواهی او واقعی نیست. به جاش به احساسات کودک خود گوش کنید و بهش کمک کنید تا از احساسات مبهم خود سر در بیاورد الخصوص احساسی مجبور شده با برادر یا خواهر خود بد رفتاری کنند و بعد از گذشت چند دقیقه که کودک آرام شد  به او بگوید چطورمیتواند رابطه ببین خود و خواهر یا برادرش را درست کند. شاید در آن زمان آماده ی معذرت خواهی باشد. شاید هم فکر کند یا معذرت خواهی غرورش می شکند و به جای آن برای او کتاب بخواند یا بهش درچیندن میزکمک کند یا او را در آغوش بگیرد.

8.تشویق کنید کودکتان  برای جبران خسارت کمک کند.

اگر فرزندتان اسباب بازی، کتاب، گوشی موبایل و.. را که امانت گرفته است را خراب کرده، بهترین گزینه این هست، که برای جبران آن با پول های ماهیانه اش درست کنید. با این روش یاد میگیرد که این کاررا تکرارنکند.

  1. عجله ای برای نجات دادن کودک در شرایط سخت نکند

برای داشتن کود مسئل تر، مطمئن باشید که کودکانتان از مشکلات فرار نمیکنند، به آنها کمک کنید تا ترس های خود را به خوبی بشناسند، این اجازه را به او بدهید که مشکلاتش را خودش حل کند، حالا چه خسارتی را جبران کند و چه معذرت خواهی باشد.

10.هیچ وقت به کودک خود نگوید “بی مسئولیت” 

اگر به کودکتان این صفت ها را می چسبانید،  به مرور زمان خودش را بی مسولیت میداند به جای این صحبت ها به او مهارت های برای مسئولیت پذیری بیشتر یاد بدهید. مثل: اگر در مدرسه همیشه کتاب هایش را جا میگذارد بهش بهش بگوید که حواسش را باید بیشترجمع کند که کتاب هایش را جا نگذارد.

 

تولید محتوا و سئو توسط شرکت طراحی سایت تفکربرتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *