نکات آموزشی, وبلاگ

حس مالکیت کودکان

حس مالکیت کودکان

حس مالکیت کودکان

معمولا کودکان از یک سنی به بعد نسبت به وسایل خود حساس می شوند و به راحتی نمی توانند از آن ها دل کنده و آن ها را به دوستان خود یا کودکان دیگر بدهند. این است که حس مالکیت است، نشان از رشد اجتماعی کودک و بزرگ شدن او می‌باشد. حس مالکیت حسی است که در بیشتر کودکان از همان زمان کودکی به وجود می‌آید و معمولا شروع آن از ۲۰ ماهگی است. تقریباً در سن دو سال و نیم، این حس مالکیت به اوج خود خواهد رسید و معمولا در بیشتر کودکان تا سن ۵ سالگی نیز ادامه دارد. در این سن کودک احساس می‌کند که برخی اشیا مانند اسباب بازی، خوراکی یا چیزهای دیگر مربوط به او هستند و کس دیگر حق استفاده از آن ها را ندارد.

در این سن، کودکان اسباب و وسایل خود را تنها متعلق به خود می‌دانند و از این که دوستان یا کودکان دیگر به آن ها دست زده و آن ها را بردارند که با آن بازی کنند، بسیار ناراحت می‌شوند. این حس که معمولا در دو نیم سالگی به اوج خود می رسد و در آن کودکان بر سر وسایل با یکدیگر درگیر می‌شوند و بعضی اوقات با هم دعوا می کنند، داد و فریاد می زنند، در واقع همان حس مالکیت است که برای آن ها بسیار مهم و مفید می باشد. زمانی که این حس در بچه ها به وجود می‌آید، به هیچ عنوان نمی‌توانند بپذیرند که وسایل خود را به دیگران بدهند یا حتی با آن ها شریک شوند. این زمان و این حس که حس مالکیت می باشد، بسیار برای کودکان مهم بوده و آگاهی آن ها از آن بسیار با اهمیت است.

 آگاهی در مورد حس مالکیت کودک

همان طور که گفتیم زمانی که کودک به سنی می‌رسد و حس مالکیت در او ایجاد می شود، در بسیاری از موارد عصبانی می شود و داد و فریاد می کند؛ حس سختگیرانه‌ای نسبت به مالکیت اشیا و لوازمی که مال خود می داند، دارد. در این مواقع والدینی که با این رفتار کودکان خود آشنایی نداشته باشند، نمی‌توانند رفتار این کودک را درک کرده و به عصبانیت آن ها منجر می‌شود. در این گونه موارد والدین نمی دانند چگونه با کودکان برخورد کند و همین مورد باعث ایجاد جر و بحث و برخوردهای بین کودکان و والدین آن ها خواهد شد. با توجه به این که کودکان در این سن در حال رشد و نمو هستند، رفتار نامناسب و برخورد والدین با آن ها می‌تواند در شخصیت و ذهنیت آن ها تاثیر منفی به جای بگذارد. این جا است  که اهمیت آگاهی در مورد حس مالکیت در کودکان به شکلی کاملا واضح برای ما روشن می‌شود.

یکی از عوامل و مراحل اصلی در رشد کودک، رشد اجتماعی است که باید پدر و مادرها این را به طور کامل درک کنند. داشتن حس مالکیت و رفتاری که کودک پیرامون آن از خود نشان می‌دهد یکی از نشانه های رشد اجتماعی کودک می باشد و نباید رفتار سختگیرانه‌ای با کودک انجام شود. در واقع این عصبانیت ها، رفتار تیز، دعوا و سر و صدایی که کودکان دارند یک مشکل نیست بلکه یک مرحله از رشد اجتماعی آن هاست. والدین با آگاهی از این زمان و از این حس کودکان می توانند بهترین رفتار را به آن ها داشته باشند.

حس مالکیت کودکان

همان طور که گفتیم زمانی که حس مالکیت در کودکان به وجود می آید، زمانی خاص در رشد اجتماعی آن ها می‌باشد و والدین باید نحوه برخورد با آن ها را در این زمان به خوبی بیاموزند. اگر والدین این حس مالکیت کودکان را درک نکنند و رفتار صحیحی در مقابله و مواجهه با آن نداشته باشند، حس خوبی از والدین در ذهن کودک باقی نمی‌ماند. رفتار والدین در این زمان با کودک باید به گونه‌ای باشد که کودک حس کند والدین دارند به رفتار او احترام می‌گذارند؛ همچنین باید حس همدلی و بخشندگی را در او ایجاد کرد. زمانی که والدین رفتار مناسبی با کودکان داشته باشند، کمک بسیار شایانی در سازگاری با هم سن و سال ها و سازگاری با افراد دیگر در آینده و در سن بزرگسالی به آن ها می کند.

نمونه بارز از این حس مالکیت و رفتار کودکان را در مهمانی‌ها و در رفت و آمدهای خانوادگی، همیشه شاهد هستیم. زمانی که یکی از کودکان می‌خواهد اسباب‌بازی‌های یک کودک دیگر را بگیرد؛ در این موارد پدر و مادرها چند واکنش نشان می‌دهند. در برخی از موارد پدر و مادر آن کودک با خود می‌اندیشند که اطرافیان در مورد ما چه فکری می‌کنند؟ فکر می‌کنند که تربیت بچه ما مشکل دارد. در برخی موارد دیگر پدر و مادر از اینکه بچه آنها می‌تواند گلیم خود را از آب بیرون بکشد، خوشحال هستند؛ فکر می کنند که بچه آنها در آینده می‌تواند جای خود را در اجتماع باز کند. هر دو رفتار خانواده‌ها تقریباً اشتباه است؛ باید در رفتار کودکان دخالت کرد و با عدالت بین آنها تصمیم گرفت تا هم حس مالکیت آن ها تقویت شود و حس دوستی و همدلی بین آن ها ایجاد شود.
 
در این زمان وقتی دو کودک بر سر مثلاً اسباب بازی با یکدیگر درگیر می‌شوند، پدر و مادرها نباید آن ها را به خاطر این دعوای ایجاد شده مجازات و تنبیه کنند؛ بلکه باید نظرات آنها را به خاطر دعوا بپرسند؛ توضیحاتی کودکی که می‌خواهد اسباب بازی را بگیرد به کودک صاحب اسباب بازی منتقل کنند. آنها باید بین آن ها منصفانه رفتار کنند و دلایل را به آنها توضیح دهند و آنها را به دوستی دعوت کنند. همچنین نباید کودکان را به دلیل عدم بخشیدن لوازم و ابزار خود به دیگران سرزنش و تنبیه کرد، زیرا آن ها هنوز چیزی از بخشندگی نمی‌دانند.

جمع بندی
حس مالکیت حسی بسیار مهم در رشد اجتماعی کودکان است که در نهایت به رشد آن ها منجر می شود. والدین باید به خوبی از این حس مالکیت کودکان آگاهی داشته و رفتار مناسب با این شرایط را با آن ها داشته باشند. اهمیت آگاهی در مورد حس مالکیت در کودکان بسیار بالاست و والدین با این آگاهی می‌توانند رفتار خوبی با آن ها داشته باشند که در شخصیت آینده آنها تاثیرگذار خواهد شد. در این سن نباید کودکان توسط والدین دعوا شوند و باید حس دوستی و همدلی توسط والدین به آن ها القا شود.

تولید محتوا و سئو توسط شرکت طراحی سایت تفکربرتر 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *